VIŠE O

SPORTSKOM SAVEZU SMEDEREVA

Savez sportova Smederevo osnovan je početkom 1960. godine. Prvi predsednik bio je sudija Okružnog suda u Smederevu Branislav Jovanovi – Ilče, poznati fudbaler FK „Đurađ Smederevac“ Sekretar Saveza bio je Milan Todorović trener streljaštva.

Savez je objedinjavao aktivnost tada aktuelnih sportova: atletika, auto-moto, boks, veslanje, kajakaštvo, vazduhoplovstvo, džudo, konjički sport, karate, košarka, kuglanje, odbojka, planinarstvo, ribolov, rukomet, stoni tenis, streljaštvo, fudbal i šak, kao i klubove Narodne tehnike, brodarski, radio i aero klub. U Savez su bili udruženi DTV Partizan, Društvo za sport i rekreaciju invalida, društvo pedagoga fizičke kulture i školski sport. Organizacionim promenama u fizičkoj kulturi u Jugoslaviji, u Smederevu je 3. maja 1962. godine na osnivačkoj skupštini konstituisan Savez organizacija za fizičku kulturu – SOFKA.

U Izvršni odbor ušli su predstavnici opštinskih strukovnih savez (fudbalski, rukometni, odbojkaški, streljački, DSR invalida, školski). Iz društva i klubova odbor su činili Tomislav Tašić, Todor Todorović, Slavko Domazet, Roman Bruj, Božidar Živković, Milan Torbica, Petar Jakšić, Dušan Novakov, Đorđe Korčinski, LJubodrag Prokić, Đorđe Begić, Svetislav Marković, Vlasta Aleksić, Slobodan Čupić, Jezdimir Vrbica, Nebojša Kojčinović, Vujica Janković, Hristivoje Radosavljević, Miroslav Stefanović, Milan Babić, Moma Pantelić, Gojko Dobraš, Milan Poznić, Tomislav Stokić, Milorad Košarić, Svetozar Konstantinović, Tomislav Janković i Aleksandar Titov. Za predsednika je izabran poznati sportista Tomislav Tašić. Savez je tada ustanovio i priznanja za sportiste i sportske radnike kao znak pažnje za njihovo pregalaštvo i rezultat. Nazvana je „Majska nagrada“.

Posle 30 godina, u skladu sa promenama u SOFK Srbije (1992) godine, savez dobija staro-novo ime Savez sportova Smederevo. To je bila asocijacija u koju su se udruživala samo sportska udruženja i udruženja građana. Sportski savez Srbije i drugi teritorijalni savezi, koji su se nazivali Sportski savez…udruživali su i druge asocijacije koje nisu imale sportske karakteristike. U poslednjoj deceniji dvadesetog veka, dešavanjem mnogobrojnih društveno-političkih promena, Savezu sportova Smederevo zapretilo je gašenje. Finansiranje je potpuno ukinuto 1998. godine.

Stručna služba je rasformirana, a UO Saveza sportova Smederevo doneo je odluku o mirovanju rada (zamrzavanju) kako bi se preduhitrile eventualne odluke Izvršnog odbora Skupštine opštine Smederevo o rasformiranju Saveza sportova Smederevo. Već 2000. godine Savez oživljava svoju aktivnost prateći političke promene. Zahvaljujući profesoru fizičke kulture dr Vladanu Vukašinoviću, Predragu Kariću, još u funkciji predsednika Saveza sportova i Romanu Bruju Savez se reorganizuje i uz pomoć organa opštine nastavlja rad organizacijom Skupštine i angažovanjem starih i novih sportkih radnika za dalji rad saveza na čelu sa predsednikom Predragom Karićem. Od osnivanja do dana, funkciju predsednika obavljali su Branislav Jovanović-Ilče, Tomislav Tašić, Mladen Đokić, Predrag Savić, Milorad Nikolić, Hristivoje Radosavljević, Branko Grujić, Predrag karić, Dejan Guslov, Vladimir Milosavljević i sadašnji predsednik Miloš Milosavljević. Dužnost sekretara obavljali su profesionalno Milan Todorović, Dragan Popović – Caki, Vojislav Sigeti, prof. Aleksandar nikolić, Roman Bruj, Žaklina Đokić, a ova funcija sada je poverena Saši Šparoviću.

Izgradnjom dela objekta Sportskog centra (1979. gopdine) Savez, posle niza godina beskućništva, dobija svoje prostorije za rad. Od prvog dana osnovanja Savez sportova Smederevo trudio se da svojim delovanjem obezbedi što bolje uslove za rad. Iz godine u godinu sve je više klubova i to je nešto na šta, kao krovna sportska organizacija, moramo da budemo ponosni. Više klubova, više posla, ali i više prostora za uspehe na sportskom planu.

Kroz dobru saradnju sa klubovima i savezima koji egzistiraju u ovodu Saveza sportova Smederevo, pravimo veoma važnu vezu sa gradom koji svojim sredstvima za finansiranje sporta i sportskih programa od značaja za grad omogućava, u najvećoj meri, razvoj sporta u Smederevu. Naravno, želja nam je da naši sportisti ostvaruju dobre rezultate, ali istovremeno činimo sve, kroz saradnju sa klubovima, što više dečaka i devojčica privolimo sportu. I ovaj sajt Saveza sportova Smederevo biće u funciji promovisanja zdravog načina života, razvoja sporta i sportskih aktivnosti, kako u gradu, tako i u seoskim sredinama.

POSTANI ČLAN

SPORTSKOG SAVEZA

VIŠE